Rene

Vaak hoor ik zeggen, voor jou is het makkelijk, jij kan alles eten, je bent zo dun als een spriet  nou dan heb ik nieuws.

Ik was een jaar of 10 geleden dik 105 kg, met 1.80 m ver boven de maat, het was een tijd van drukte, veel bureauwerk, in de auto, weinig tijd om goed te eten want ik deed door de jaren heen een aantal HBO studies, de opvoeding van onze kinderen allemaal dingen die een zware wissel op je leggen. Je kiest dan minder voor jezelf, je bent dan met hele andere dingen bezig.  Op een gegeven moment merkte ik tijdens het tafeltennissen dat m’n lichaam me echt in de weg stond, dat was het moment dat ik de eerste stap maakte om mijn levensstijl om te gooien.  Het kostte toen nog wel een paar jaar tot het kwartje echt viel en ik mijn voeding, beweging en leefstijl volledig omgooide. Niet meer zomaar tussendoor voor een broodje Shoarma, frites, een biertje lekker maar waarom moeten het er vier of vijf zijn.

Door ook de auto meer te laten staan, te gaan lopen, fietsen zakte ik af naar rond de 90 kilo, een leuke prestatie want heel veel last had ik niet van wat ik liet. Daarna volgde voor mij een op z’n zachts gezegd vervelende werksituatie, dit was voor mij het moment om voor mijn geluk en niet voor mijn gelijk te gaan.

Ik wisselde van baan, tevens het moment om een stapje verder te gaan, de stress, onmacht en de druk viel van me af, een verademing. Het moment om de volgende en definitieve stap te zetten, ik ging ernaast sporten en het woon-werk verkeer Dordrecht-Barendrecht deed ik steeds meer met de fiets, deze stap zorgde ervoor dat ik in een bonk spieren van 80 kilo veranderden.

Ex- collega’s, zelfs collega’s waar ik dagelijks mee werkte herkende mij niet meer, ze liepen me straal voorbij, schrokken als ik ze daarop aansprak, 25 kilo verandert je.  Afgelopen jaar merkte ik dat ik ondanks dat ik een mooi gewicht voor de buitenwereld had er 4 kilo bijgekomen was die ik er zelf niet af kreeg, mijn jongens plaagde me er ook een beetje mee,  zo van Pa je krijgt een buikje. Dan moet je weten dat ik c.a. 12.000 – 14.000 kilometer met de MTB per jaar fiets, beweging zat toch ?  Hoe kan dat buikje nog een kans krijgen zou je zeggen.

Het moment om de lastigste keuze te maken, mijn vrouw vragen of ze me er vanaf wil helpen ! Ja Nora (mooi in evenwicht) is mijn vrouw, lastig voor haar want hoe vertel je je man wat hij beter wel of niet kan doen.

Ik moet zeggen ze deed en doet het echt geweldig, legt niets op, brengt in beeld waar de knelpunten zitten, gaf mij zelf de overweging om iets wel of niet te doen. Dan te weten dat ik haar website bijhoudt, alles voorbij zie komen, dacht met de kennis die ik zelf inklop het zelf ook wel te weten, nou ik heb weer heel wat bijgeleerd. Door wat wijzigingen in m’n beweging-leefstijl en voeding door te voeren donderde ik letterlijk in 2 weken 4 kilo naar beneden.

Veel te veel, ik had er echt last van, was gammel, leeg, energieloos, ik had één tip niet overgenomen, ga op onderdelen meer eten ! eigenwijs  toch ? ze lachte alleen maar en zei ‘tja ik zei het toch, je eet te weinig’  Inmiddels ben ik 5 weken verder en 6 kilo armer, de weegschaal geeft weer 80 kilo aan ! nog steeds te snel maar mijn beweging daar is met gezonde voeding haast niet tegenaan te eten.

In deze periode heb ik m’n wijntje, biertje, frietjes en een gebakje echt niet laten staan, ook deze dingen passen gewoon in een  voeding-beweging en een gezonde leefstijl, maar doe alles met mate en wel overwogen, ik lever hiermee het bewijs.

Mijn eerste leermoment is eigenlijk dat het niet moeilijk is om in evenwicht te komen, hoe zwaar je ook bent. Ik zie mannen en vrouwen zich aan apparaten in de sportschool dik in het zweet werken of dagen gaan hardlopen,  fietsen en vervolgens gefrustreerd naar de weegschaal wijzen omdat ze vrijwel niet afvallen.  Daarna volgt de fase van verhongeren en/of diëten die de verbranding stilzetten terwijl de verbranding juist op gang moet komen. Het lichaam komt dan in de spaarstand, een stand waar je je lichaam niet in moet willen krijgen.

Sporten zonder de juiste voeding en leefstijl levert gewoon te weinig op of je moet een hele lange adem hebben, als je het dan nog niet opgegeven hebt.  Zonde onnodig ! het kan zoveel makkelijker en bovenal gezonder.

Als je weet wat ik weet, je aan zou nemen hoe simpel het is om weer naar je oude lijn terug te gaan of deze te benaderen,  zou je dan nog steeds doen wat je nu doet ?

Mijn tweede leermoment, als je als sporter een strak lijf wilt dan krijg je dat alleen maar door je lichaam in evenwicht te brengen. Alles moet kloppen,  je voeding- beweging en je gezonde leefstijl.  Alléén sporten of goed bewegen is absoluut onvoldoende.

Mijn derde leermoment, je kunt wel denken dat je zelf wel weet waar het aan ligt maar een specialist als Nora  weet hoe het echt zit en legt al snel de vinger op de zere plek. Auw dat ik ooit zou zeggen dat ze iets beter weet, ik heb er nu al spijt van dat ik het geschreven heb.

Ik kan alleen nog maar zeggen, ervaar het zelf en deel net als ik en iedereen hieronder je ervaringen met de buitenwereld want overgewicht is veelal onnodig. Ik ben als echtgenoot misschien gekleurd maar als je de overige ervaringen leest dan zal je lezen dat ik het verhaal niet mooier maak dan het is.

De meeste zorgverzekeraars dragen ook nog eens bij of vergoeden de kosten van de BGN-gewichtsconsulent voor de volle 100 %. Zorgverzekeraars doen dit niet als het niets oplevert, geen enkel dieet van welke dieetgoeroe wordt overigens door hen vergoed, zegt dat niet genoeg ?

Hoe lastig kan het zijn als je eigen lastige eigenzinnige man jouw klant is, ze is mijn vrouw maar ik kan beamen.

Ze is echt goed  en bedankt schat !

 

(06) 28 30 82 88 Contact

Wil je mijn hulp
inschakelen?