Harry

Afvallen en levensstijl

De oorzaak van overgewicht kan erfelijk, lichamelijk, psychisch of een combinatie daarvan zijn. Mijn leven lang heb ik al problemen met overgewicht en ben ik daarvoor herhaaldelijk onderzocht zonder dat de volledige oorzaak definitief werd gevonden. Ondertussen heb ik mijn leven lang de meest uiteenlopende diëten gevolgd en steeds waren de voedingseisen rigoureus, maar werd er nooit aandacht besteed aan bewegen en aanpassen van de levensstijl.

Niet alle diëten bleken verantwoord.  Zo werd ik eens ongemerkt langzamerhand bijna blind zonder het zelf meteen in de gaten te hebben. De oorzaak bleek de samenstelling van het dieet te zijn. Diëten zijn natuurlijk goed om in het begin vrij snel te kunnen afvallen, je ziet ook gelijk de leuke resultaten. Maar hoe gaat het verder na verloop van tijd?

Menigeen wordt het strenge dieet op een gegeven moment zat, omdat er – zeker op de lange duur – te weinig variatie in zit. Menigeen geeft er uiteindelijk min of meer de brui aan en vervalt dan terug in de oude levenswijze.  En dan gaat het mis, het gewicht neemt weer toe en een jojo-effect kan binnen de kortste keren het gevolg zijn. Dat werkt dus niet voor de rest van je leven.

Het is niet een kwestie van domweg een streng dieet volgen en korte termijn successen halen. Je houdt jezelf dan voor de gek. Net wat Nora zegt: het is een kwestie van zoeken naar een evenwichtige balans tussen je voeding,  beweging en leefstijl. Maar let op, ook al kun je daarbij worden geholpen, uiteindelijk komt het toch echt op jouw eigen motivatie en wilskracht aan en dat voor de rest van jouw leven. En dat is absoluut niet gemakkelijk, omdat de verleidingen rondom aanwezig blijven. Support en wijze adviezen zijn daarom zeker de eerste tijd echt noodzakelijk om de juiste weg te vinden.

Een ziekenhuisspecialist zei mij tussendoor, dat ik door mijn overgewicht een lopende tijdbom aan het worden was en dat bijvoorbeeld een operatie daardoor beslist medisch onverantwoord zou zijn en dus geweigerd zou worden. Door die opmerking was bij mij de maat helemaal vol en wil ik nu absoluut gezonder verder kunnen leven. Als alleenstaande met een eenpersoonshuishouding vergt dat best veel van je als je het serieus wil aanpakken. Maar het gaat om het resultaat voor de rest van mijn leven.

Nora wees mij op minder goede levensgewoonten en voedingspunten. Ik ben daardoor steeds bewuster gaan leven, eten, volledig gaan koken en boodschappen doen. In supermarkten ben ik zeer bewust op zoek naar  verantwoorde producten. Het is soms verbazingwekkend te zien hoeveel kcal, zout en E nummers  een product bevat. Winkelpersoneel zie je soms enigszins verwonderd, zo niet geïrriteerd, kijken als je wat langer de samenstelling van een product staat te lezen.

In vier maanden ben ik gaan afvallen van 138 naar 119 kg, loop ik nu zonder stok, beweeg ik mij soepeler, voel ik mij gezonder en op de goede weg en is mijn kledingmaat inmiddels al twee maten heerlijk kleiner, waardoor ik veel meer keus heb gekregen. En dat werkt natuurlijk enorm stimulerend.

Het is heel goed om eerlijk stil te staan bij de wijze waarop je voorheen geleefd hebt en hoe je nu verder anders wil leven. Je moet willen toegroeien naar een soepel gewoontepatroon, waarin een balans ontstaat tussen voeding, beweging, levensritme en levensstijl. Dat toegroeien moet vooral niet krampachtig geschieden, omdat dat gaat tegenwerken. Maak een reële tijdsplanning en het aantal kilo’s dat je daarin wil afvallen. Gun jezelf enige tijd, tel je winsten en beleef daar veel plezier aan.

Je krijgt het gevoel dat je de hele consumptiewereld aan kan en dat je verleidingen, die alles weer verpesten, gemakkelijk kan weerstaan.

Natuurlijk gaat dat allemaal beslist niet vanzelf en een enkele keer moet je je toch wel heel sterk beheersen.

In een uitzonderlijk geval kan je wel eens meer consumeren in hoeveelheid en calorieën dan feitelijk verantwoord is, als je daarbij maar donders goed in de gaten houdt dat je daarna die bovenmatige consumptie compenseert met veel minder eten en wel extra bewegen. Kun je dat niet, dan moet je sterk zijn voor jezelf door er niet aan toe te geven. En dat valt soms niet mee.

Het belangrijkste is om je doel “een gezonde levensstijl” voor ogen te blijven houden. Als dat  uiteindelijk een ingebakken automatisme wordt, zal je daar veel plezier aan beleven.  En plezier en ontspanning verlengen je leven.

Met vriendelijke groet, Harry

(06) 28 30 82 88 Contact

Wil je mijn hulp
inschakelen?